
סדנאות מהראש למסך נשענות על "תאוריית המסע הרגשי של הדמות", אשר על-פיה, התהליך שעוברת הדמות הראשית לאורך העלילה מדמה את הנחת היסוד של כל טיפול פסיכולוגי - פחד, כנות, שחרור: הדמות פועלת כנגד הפחדים שלה, וברגע שהיא הופכת פתוחה וגלויה כלפי עצמה, היא יכולה לעבור שינוי (כמו המטופל, גם הדמות מבקשת לעצמה הרמוניה פנימית, שלווה, גאולה אישית). כשהנחת היסוד מתממשת על גבי המסך, לנגד עיני הצופה מתרחש סיפור מסע פסיכולוגי שלם - לרוב תמציתו של טיפול מוצלח, שלעתים הוא גם תמצית התהליך של הטיפול העצמי שעובר/ת התסריטאי/ת במהלך הכתיבה - שכן המסע שהדמות עוברת הוא מסע שמתחיל בנו, ובמהלכו אנחנו, הכותבים את מסעה, עוברים שינוי תודעתי.
המסע הרגשי של הדמות הוא תהליך יצירתי, אישי, עמוק, ממושך ואינטימי. הוא השלד של התסריט, והוא גם הלב שלו. על-פי התאוריה, חתירה לקונפליקט פנימי, כמוה כחקירה מודעת, אשר בזכותה מתפתחת נקודת מבט חדשה, ועל כן, ניתוח הקונפליקט הנפשי המרכזי (הקיומי) של הדמות ופתרונו הם תנאי סף ליציאה למסע הכתיבה.
ניתוח הקונפליקט המרכזי יאפשר לנו להתבונן מבעוד מועד ב'צילום רנטגן' של נפש הדמות שלנו, אשר באמצעותו תיחשף זהותה האמיתית, כך שנוכל להוליך את הדמות באמינות, על פי מאפייניה האישיותיים, לאורך עלילת הסיפור.
האופנים בהם התכונות הנפשיות של הדמויות מעצבות את העלילה, הולמים את העיקרון המנחה של התיאוריה, המציע לגשת אל העלילה דרך הדמויות.



מעבדה לפיתוח תסריטים
סדנה שהיא מעבדת פיתוח לתסריטים שנמצאים בתהליך. על מנת לשאוף לאפקטיביות מקסימלית, הסדנה מוגבלת לשישה משתתפים בלבד.
בין מפגש למפגש יינתנו משימות פרטניות (בהתאם לשלב בו כל תסריט נמצא) וכמו כן משימות קבוצתיות.
מסגרת הסדנה: 20 מפגשים (3 שעות כל מפגש), מתוכם 12 מפגשים שבועיים ו-8 מפגשים חודשיים, שמטרתם לעודד התמדה ולשמר רצף של תהליך, כמו גם לאפשר מתן פידבקים וייעוץ לאורך תקופת הפיתוח (בדומה לעריכת תסריט).
מטרות:
*לפתח, לעצב ולבנות דמויות אמינות, מורכבות ובעלות עומק
*לרכוש מיומנות בפיתוח רעיון לכדי תסריט או סיפור כתוב – ולכתוב אותו
*לפתח יצירתיות וחשיבה יצירתית.
*לאמץ תהליכי חשיבה ביקורתית ולשפר את יכולת ההתבוננות הפנימית
עיקרון מנחה:
לגשת אל העלילה דרך הדמויות: עלילת הסיפור נובעת בהכרח מאישיותה של הדמות הראשית, ומכאן החשיבות של פיתוח הדמויות בשלב מוקדם. לרוב, בעיה שקיימת בתסריט, מקורה בבעיה בפיתוח הדמות הראשית.
לימוד אינטרוספקטיבי:
בבסיס הסדנה עומדת גישה ייחודית אשר מציעה לבחון את עצמנו באמצעות ההתנהגות של הדמויות שאנחנו, ככותבים, בוראים. על פי גישה זו, התבוננות בבחירות של הדמויות תעלה את רמת המודעות העצמית שלנו ותוביל אותנו להתבוננות פנימית.
המחזור הקרוב של המעבדה יחל ב-6 בספטמבר 2023.
מחיר: 12,500 שקל (ניתן לפרוס לעשרה תשלומים).
לחברי איגוד התסריטאים תינתן הנחה מיוחדת:
מחיר אחרי הנחה: 10,500 שקל

הסדנה לפיתוח דמויות
דמויות. זה הסיפור
סיפור עוסק בצרכים רגשיים של דמויות - בין אם זהו סרט קולנוע, הצגת תיאטרון, סדרת טלוויזיה או סיפורת. במרכז כל סיפור ניצבת דמות העומדת בפני מסע פנימי, ששיאו בפתרון קונפליקט ובגילוי עצמי. כך היה מאז ומתמיד, וכך גם יהיה. התשובה לשאלה כיצד מבנה סכמתי פשוט מהווה בסיס לעושר כה רב של סיפורים מקוריים, טמונה באמת אבסולוטית עתיקה: סיפורים פשוטים, דמויות מורכבות.
היות שבין אם הסיפור הוא מדע בדיוני, מחזמר, קומדיה רומנטית, דרמת מתח או סרט מלחמה, אישיותה של הדמות הראשית היא זו אשר מכתיבה את העלילה. ואין דמות אחת
הדומה לאחרת.
המסע אל הנפש של הדמות
בבסיס הסדנה עומדת גישה ייחודית אשר מציעה לבחון את עצמנו באמצעות ההתנהגות של הדמויות שאנחנו, ככותבים, בוראים. על פי גישה זו, התבוננות בבחירות של הדמויות תעלה את רמת המודעות העצמית שלנו ותוביל אותנו להתבוננות פנימית.
המסע שעוברת הדמות הוא לעולם מסעו הפנימי של האדם הכותב אותה, ועל כן, למעשה, זהו מסע חיפוש – מסע אל מעמקי הנפש, ששיאו בהתגלות של תובנה עמוקה אשר תשפיע על שארית חיינו.
